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Mr. Jonathan VanScoyoc 
Chevron Phillips Chemical Company LP 
306 Catharine Street 
Philadelphia, P A 1914 7 

Ref. No.: 13-0050 

Dear Mr. VanScoyoc: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your February 14, 2013 letter requesting clarification of the cargo tank 
attendance requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). Specifically, you seek clarification of§ 177.834, which specifies motor vehicle 
unloading attendance requirements. 

In your letter you describe an unloading operation in the refining industry in which a cargo 
tank containing hazardous materials is connected to a process unit through piping or hoses. 
This process unit is injected with hazardous materials over a period of 1-2 days. In your 
subsequent March 15, 2013 email response to a member of my staff, you indicate that the 
carrier, in all scenarios, is not a private carrier. An attendant, both with and without the 
tractor (motive power) present, observes this process. The attendants generally include the 
original carrier (contract or common carrier) who transported the hazardous material, an 
outside contractor, or a combination of both. Your questions related to this scenario are 
paraphrased and answered below. 

Ql. If a cargo tank has been 1) Delivered and placed upon the consignee's premises; 
2) The motive power has been removed from the cargo tank; and 3) The motive 
power has been removed from the premises and subsequently the motor carrier (i.e. 
the driver) returns to unload the cargo tank, is it the motor carrier's obligation to 
ensure that a cargo tank is attended by a qualified person in accordance with 
§ 177.834(i)(2)? 

AI. No. Under§ 177.834(i)(2), the motor carrier is no longer obligated to ensure 
that a cargo tank unloading operation is attended when the carrier's obligation for 
transporting the materials is fulfilled. Specifically, it is no longer the motor carrier's 
responsibility to ensure that a cargo tank unloading operation is attended when the 
cargo tank has been placed on the consignee's premises, and the motive power has 
been removed from the cargo tank and removed from the premises. 

Q2. Do the attendance requirements of§ 177.834(i)(3) apply if an outside contractor 
unloads a cargo tank? 



A2. Yes, provided the motive power is on the premises and connected to the cargo 
tank. Section 177.834(i) requires that a cargo tank is attended by a "qualified" 
person at all times when it is being loaded or unloaded. According to 
§ 177 .834(i)( 4 ), a person is qualified if they have been made aware of the nature of 
the hazardous material being loaded or unloaded, have been instructed on emergency 
procedures, are authorized to move the cargo tank, and have the means to do so. The 
attendee (i.e., qualified person) must also meet the hazmat employee training 
requirements of Part 172, Subpart H, which specify general awareness, function­
specific, and safety training and Part 172, Subpart I, which specifies safety and 
security plans. Any outside contractor used to fulfill the unloading attendance 
requirements must be in compliance with § 177 .834(i). 

It should be noted however, that if the motive power is removed from the cargo tank 
and removed from the premises, the cargo tank is not considered to be "in 
transportation" and the unloading operation is not subject to the HMR. 

Q3. What is the definition ofthe term "alert" as referenced in§ 177.834(i)(3)? 

A3. Although the HMR do not specifically define the term "alert," the purpose of 
the attendance requirements is to ensure that each cargo tank is safely loaded and 
unloaded. The term "alert" is typically defined as "quick to notice any unusual and 
potentially dangerous or difficult circumstances." In the event of an emergency, a 
person that is "alert" will be able to rapidly halt the process and take immediate 
action. 

Q4. Do the attendance requirements in § 177.834(i)(3), specifically the requirement 
to have an unobstructed view of the cargo tank and delivery hose, apply to the 
process of unloading a cargo tank with temporary piping rather than a delivery hose? 

A4. Yes. Provided the unloading operations are subject to § 177.834(i)(2), the 
requirement to have an unobstructed view of the cargo tank and delivery hose, would 
apply to the process of unloading a cargo tank with temporary piping rather than a 
delivery hose. 

Q5. In the event an attendant would need a break, would a second qualified 
attendant be needed as a replacement during that break? 

AS. Yes. Provided the unloading operations are subject to§ 177.834(i)(2), a 
qualified person must be in attendance at all time during the unloading. The HMR 
does not permit any minimum lapse in attendance. 
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I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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U.S. DOT 

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 

Attn: PHH-10 

East building 

1200 New Jersey Avenue, SE. 

Washington, DC 20590-0001 
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Jonathan VanScoyoc 

Chevron Phillips Chemial Company LP 

306 Catharine Street 

Philadelphia, PA 19147 

267-608-9535 

vanscj@cpchem.com 

I am requesting clarification of the Hazardous Material Regulations (HMR: 49 CFR Parts 177.834) 

applicable to the cargo tank Attendance requirements. I have three specific questions. 

(1) It is understood that if a carrier has removed its motive power from the cargo vessel and off 

the premise, the attendance requirements are no longer applicable. What if the driver 

removes his power but then returns to off-load the cargo vessel? Would the attendance 

requirement still be applicable? It is also noted in the interpretations that the regulation 

does not apply to plant personnel handling the unloading of the cargo vessel. Would the 

regulations also not apply to independent contractors? 

(2) Is there a clear defined interpretation of "alert" and is the attendant required to meet these 

requirements at any given moment? 

(3) The regulation noted the qualified person have an unobstructed view of the cargo tank and 

delivery hose. What if a delivery hose is not used, but rather temporary piping is run 

directly to the trailer for off-loading? 

My questions are in regards to a common operation that occurs in the refining industry. Specifically, a 

cargo tank with hazardous materials is connected to a process unit through various piping or hose and 

the hazardous material is injected into the process unit over 1-2 days during an application/process that 

occurs every few years. One attendant, with or without his/her DOT approved tractor on the premise, 

generally will stay with the delivery during this process. The attendant could be the original driver who 

transported the material or an outside contractor. Generally it is done by shifts. Is an attendant based 

on the Hazardous Material Regulations even required under any of these scenarios? If so, are there any 

limits, such as a maximum amount of time, an attendant can be classified as alert? For example, if an 



attendant is working a 12 hour shift, it is inevitable that person will need a break (for example, to use 

the bathroom). Would this be a violation, even if a portable toilet was within 25 feet and with a view of 

the hoses? Or would a second qualified attendant be required during any needed breaks? 

Thank you in advance for any clarification and/or recommendations under this scenario. In my 

experience this operation is being interpreted differently among both refineries and transportation 

carriers/contractors. Any clarification would be very helpful so all parties are adhering to the 

regulations and safe practices are be followed. 

Best Regards, 

j~vL 
Jonathan VanScoyoc 



O'Donnell, Lisa (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

VanScoyoc, Jonathan <VANSCJ@cpchem.com> 
Friday, March 15, 2013 10:29 AM 
O'Donnell, Lisa (PHMSA) 

Subject: RE: lnrerpretation Request on Hazardous Materials Regulations 
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From: lisa.o'donnell@dot.gov [mailto:lisa.o'donnell@dot.gov] 
Sent: Friday, March 15, 2013 8:39AM 
To: VanScoyoc, Jonathan 
Subject: Inrerpretation Request on Hazardous Materials Regulations 

Dear Mr. VanScoyoc: 

als 

I have been assigned to draft the response to your request for interpretation of the attendance requirements in 49 CFR 
Section 177.834. I was wondering if the carrier in the scenario you provide is a private motor carrier; that is, is the 
shipper also the carrier? 

Thank you for your help. 

Sincerely, 

Lisa K. O'Donnell 
Transportation Regulations Specialist 
United States Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Office of Hazardous Materials Safety 
Standards and Rulemaking Division 

Telephone: (202} 366-6415 
Email: Lisa.O'Donnell@dot.gov 

; https://twitter.com/PHMSA DOT 
http://www. phmsa .dot.gov /hazmat 
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§ 171.1 Applicability of Hazardous Materials Regulations (HMR) to persons and functions. 

(c) Transportation functions. Requirements in the HMR apply to transportation of a hazardous material 

in commerce and to each person who transports a hazardous material in commerce, including each 

person under contract with any department, agency, or instrumentality of the executive, legislative, or 

judicial branch of the Federal government who transports a hazardous material in commerce. 

Transportation of a hazardous material in commerce begins when a carrier takes physical possession of 

the hazardous material for the purpose of transporting it and continues until the package containing the 

hazardous material is delivered to the destination indicated on a shipping document, package marking, 

or other medium, or, in the case of a rail car, until the car is delivered to a private track or siding. For a 

private motor carrier, transportation of a hazardous material in commerce begins when a motor vehicle 

driver takes possession of a hazardous material for the purpose of transporting it and continues until the 

driver relinquishes possession of the package containing the hazardous material at its destination and is 

no longer responsible for performing functions subject to the HMR with respect to that particular 

package. Transportation of a hazardous material in commerce includes the following: 

(3) Unloading incidental to movement of a hazardous material. Removing a package or containerized 

hazardous material from a transport vehicle, aircraft, or vessel; or for a bulk packaging, emptying a 

hazardous material from the bulk packaging after the hazardous material has been delivered to the 

consignee when performed by carrier personnel or in the presence of carrier personnel or, in the case of 

a private motor carrier, while the driver of the motor vehicle from which the hazardous material is being 

unloaded immediately after movement is completed is present during the unloading operation. 

(Emptying a hazardous material from a bulk packaging while the packaging is on board a vessel is subject 

to separate regulations as delegated by Department of Homeland Security Delegation No. 0170 at 

2(103).) Unloading incidental to movement includes transloading. 

_ § 173.30 Loading and unloading of transport vehicles. 

A person who is subject to the loading and unloading regulations in this subchapter must load or unload 

hazardous materials into or from a transport vehicle or vessel in conformance with the applicable 

loading and unloading requirements of parts 174, 175,176, and 177 of this subchapter. 

§ 177.834 General requirements. 

(i) Attendance requirements -(1) Loading. A cargo tank must be attended by a qualified person at all 

times when it is being loaded. The person who is responsible for loading the cargo tank is also 

responsible for ensuring that it is so attended. 

(2) Unloading. A motor carrier who transports hazardous materials by a cargo tank must ensure that the 

cargo tank is attended by a qualified person at all times during unloading. However, the carrier's 

obligation to ensure attendance during unloading ceases when: 

----------------------------------------



(i) The carrier's obligation for transporting the materials is fulfilled; 

(ii) The cargo tank has been placed upon the consignee's premises; and 

(iii) The motive power has been removed from the cargo tank and removed from the premises. 

{3) Except for unloading operations subject to§§ 177.837(d), 177.840(p), and 177.840(q), a qualified 

person "attends" the loading or unloading of a cargo tank if, throughout the process, he is alert and is 

within 7.62 m (25 feet) of the cargo tank. The qualified person attending the unloading of a cargo tank 

must have an unobstructed view of the cargo tank and delivery hose to the maximum extent practicable 

during the unloading operation. 

(4) A person is "qualified" if he has been made aware of the nature of the hazardous material which is to 

be loaded or unloaded, he has been instructed on the procedures to be followed in emergencies, he is 

authorized to move the cargo tank, and he has the means to do so. 

HM-225A 

... the majority of chlorine MC 330 and MC 331 tanks are unloaded after the motive power has been 

detached and has left the receiving facility. Thus, under sections 171.8, 177.834, and 178.337-11, the 

detached tank is no longer a cargo tank within the meaning of the Hazardous Materials Regulations, and 

is no longer subject to the provisions of the final rule. 

Of greater importance is the fact that, unlike propane and ammonia tanks, the chlorine tank is unloaded 

from a valve located atop the tank. Accordingly, for a person to be within arms length of the valve 

during unloading he or she must perch precariously atop the tank for the several hours necessary to 

complete the unloading process. This requirement reflects the fact that the chlorine tank was never 

really considered during the rulemaking process, and appears in the final rule unexpectedly and 

inappropriately. Further, since the arms length provisions of the final rule become effective on July 1, 

1999, a serious safety issue is present. 


